ŽUPA SRCA ISUSOVA ZVORNIK-SREBRENICA: 28. kolovoza 2016.

UVOĐENJE U ŽUPNIČKU SLUŽBU I PRIMOPREDAJA

IMG_8190 (Medium)IMG_8193 (Medium)

Na Kapitularnom kongresu Franjevačke provincije „Bosne Srebrene“, održanom  od 7. do 10. lipnja 2016. predloženo je da upravitelj župe Zvornik-Srebrenica bude fra Joso Oršolić. Ovaj prijdlog potvrdio je Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, te je fra Josu imenovao župnikom župe Zvornik-Srebrenica 17. lipnja 2016. (Dopis br. 768/2016). Fra Joso je župu preuzeo od fra Nike Josića koji je imenovan župnikom i gvardijanom u Dubravama kod Brčkog.

U nedjelju 28. kolovoza 2016. prečasni dekan Vlatko Rosić  je uveo novog župnika u službu i to u crkvi sv. Marije u Srebrenici, na otkopanim temeljima starog franjevačkog samostana. Spomen crkva Svete Marije je napraveljena u znak 700 godina dolaska franjevaca u Bosnu („U Jubilarnoj godini 700.te obljetnice doalska franjevaca u Bosnu 1291.-1991. Podigoše franjevci Bosne Srebrene“).

Pored onoga što Srebrenica znači svim fratrima Franjevačke provincije Bosne Srebrene, također treba spomenuti i vrijednost malobrojnog stada koje se tamo nalazi.

Nakon višestoljetnog odolijevanja svim ratovima, progonima, rušenjima i svemu što je prošlo preko ljudi ovoga kraja, postavlja se pitanje: „Što činimo i što bismo mogli učiniti za sebe i svoje korijene?“

Uz preuzimanje župe Zvornik-Srebrenica, zajedno s vjernicima, ali i kao mali radni zadatak za sve nas franjevce, vjernike koji su nam povjereni pa i same ljude na prostorima naše domovine predlaže se slijedeće:
– Simpozij, studijski dan ili akademija o Srebrenici u Bosni Srebrenoj
– LIKOVNA kolonija – listopad 2016.
– Obnova i rekonstrukcija franjevackog samostana, na starim temeljima ili na novoj novoj lokaciji
– Centar za dijalog i pomirenje: Franjevacki studij
– Humanitarno-karitativni rad Kruha sv. Ante.
Prigodom susreta i upoznavanja s načelnikom Ćamilom Durakovićem, kojemu su također izneseni ovi prijedlozi, a nakon što je sve lijepo saslušao i sam je iznio dva prijedloga:
– izgradnja spomen kapele u Potočarima,
– trg ili ulica franjevačka ili nekog poznatog – priznatog franjevca (npr. fra Anđeo Zvizdović).

 

Primopredaju i uvođenje novog župnika u službu, okupljeni na misnom slavlju u nedjelju 20.kolovoza, svojim molitvama pratilo je dvadesetak vjernika. Lijepo se molilo, pjevalo i po zagovoru Svete Marije od Boga prosilo za duhovnu i materijalnu obnovu svega porušenoga. „Tako je puno toga što bi trebalo obnoviti kako u nama samima tako i oko nas“, rekao je novi župnik zahvaljujući najprije Bogu za dar službe, zatim dekanu na dolasku i činu uvođenja u novu župu, a onda svvim vjernicima na dolasku i molitvama. Nakon svete mise uslijedio je zajednički ručak uz kavu i čašicu razgovora.