Mnogo je vode krvi i suza Drinom prošlo, a da skoro nitko nije zastao preko sedamdeset godina da se upita zašto Zvornik nema svog zvonika, crkve i samostana po kojem je i dobio ime.
I tko zna koliko bi to još trajalo da svećenici kojima je na službu povjereno ovo malo stado zadnjih dvadesetak godina iskreno ne mole za duhovnu i materijalnu obnovu župe Zvornik-Srebrenica.
Na poseban način, molitva je pojačana dolaskom svećenika fra Jose Oršolica 2016. godine. Odmah po svome dolasku započeo je sa svetim misama svake nedjelje i svetkovinama u Srebrenici gdje je mala spomen kapela sv. Marije, izgrađena 1991. u spomen 700.- te godine dolaska franjevaca u Srebrenicu.
I ne samo sv. Misa, nego i molitva sv. Krunice kao i druge pobožnosti za duhovnu i materijalnu obnovu Zvornika, Bratunca i Srebrenice, ali i cijelog srednjeg Podrinja.
A onda su, kao nastavak potraživanja i zamolbi prethodnih župnika uslijedili obnovljeni dopisi za rekonstrukciju župne crkve u Zvorniku i uvjeravanja lokalnih vlasti da Zvornik ima preko 100 vjernika katolika a cijelo ovo područje preko dvije stotine vjernika katolika!

Međutim, kako je sve bilo samo potvrdno kimanje i produžetak čekanja mjesta-lokacije, župnik se odlučio najprije na aplikaciju ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica za što je svoju pismenu podršku dao i načelnik općine Zoran Stevanović.

I kako ne bi i dalje u nedogled trajalo pusto iščekivanje uslijedio je radni susret kršćana-katolika župe Zvornik-Srebrenica! Uzoriti Vinko kardinal Puljić je radosno podržao ovu inicijativu i došao na ovaj veliki događaj, jer je to ujedno i njegov prvi dolazak u Zvornik. Istina, nije bilo misnog slavlja jer još uvijek Župa nema ni župnog ureda niti bilo kakvog svog prostora. Susret se dogodio u Domu omladine praćen budnim okom medija. Na Susret je došao i gradonačelnik Zoran s riječima podrške otvoren i raspoložen da katolici ubrzo dobiju i svoj molitveni prostor, crkvu, kako to imaju i muslimani i pravoslavni vjernici. Naime, pravo je čudo da u Zvorniku nakon toliko godina uopće ima vjernika, da postoji živa Crkva.

U vrlo prijatnom razgovoru obratili su se našim vjernicima i kardinalu gosp. Ivan Bandić, konzul RH u Tuzli, Ivan Jukić, pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Tuzlanskog kantona.
Svoje malo predavanje o Zvorniku kroz povijest održao je gospodina Rajko Avramović, rektor i osnivač muzeja grada Zvornika koji je sačuvao oltarska sliku Presvetog srca Isusova, koje je zaštitnik grada Zvornika! Slika je djelo urađeno u tehnici ulje na platnu još davne 1894. s natpisom: „Zvornik sa zaštitnikom Isusom Kristom nad Zvornikom!“ Sve je jasno i vidljivo na samoj slici: Presveto Srce Isusovo, Krist koji kao Spasitelj bdije nad gradom i rijekom Drinom. Nažalost, za ovu divnu sliku zaboravili smo i mi katolici, ali i cijeli grad, svi njegovi stanovnici. Zato bi svakako trebali što češće moliti: „Isuse, blaga i ponizna srca! Učini naša srca po srcu svome!“
Možda će uz ovu molitvu konačno doći pomirenje i mir za građane Srednjeg Podrinja, Zvornika i gradova koji se nalaze na ovom području.

Načelnikovo obećanje da katolici trebaju konačno dobiti svoju crkvu, “provjerili” smo obilaskom grada, a destinacije su bile: gradski muzej, mjesto poste gdje je prije bila crkva, park kao moguće mjesto nove crkve, te lokacija iznad Andraševe vile tj. mjesto gdje je bila crkva Sv. Marije i franjevački samostan, a sada imaju samo ostatci!
Nakon obilaska grada i mogućih lokacija za crkvu, svi smo zajedno otišli u motel “Laguna” i u lijepom zajedništvu, radosni zbog divnog dana i susreta blagovali smo kao prava zajednica iščekujući ljepše dana i sretniju budućnost za malo stado koje ni 70 godina skrivanja i progona nije uništilo! U nadi smo da će konačno Zvornik ponovno dobiti svoj katolički zvonik!
I da ne bismo sjedili skrštenih i rijetko sklopljenih ruku, a trebamo stalno moliti i zahvaljivati, uz dozvolu uzoritog kardinala Vinka Puljića, potražili smo prostor za privremeni Rimokatolički ured u gradu Zvorniku. Budući da postoji mnogo neiskorištenog prostora, pa i praznih zgrada, prostor smo vrlo lako pronašli i to preko stotinu kvadrata. Od Nove godine u Zvorniku, pored mjesta za župni ured imamo i mjesto za humanitarnu pomoć-malo skladište, mjesto za okupljanje vjernika, sve potrebne informacije i dogovore, ali što je najvažnije i mjesto za molitvu i misna slavlja. Tako smo već 4. siječnja slavili prvu svetu misu i sada to činimo svake nedjelje i svetkovinama u nadi da će nam Svemogući Bog podariti snage i ustrajnosti u traženju vjerskih prava i sloboda, te da konačno i naša župa dobije svoju župnu crkvu, kao i svoj pastoralni centar.

ENGLISH VERSION