Galerija likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” Gradskog muzeja Vinkovci otvorila je vrata izložbi djela nastalih na 2. međunarodnoj likovnoj koloniji “Srebrenica, 2017.” Na otvaranju izložbe u Vinkovcima govorili su sudionici kolonije, akademski kipar Dejan Duraković i akademski slikar–grafičar Marko Živković te fra Joso Oršolić, župnik župe Zvornik–Srebrenica, začetnik ideje da Srebrenica, koja je bila prvo mjesto prisutnosti i korijena franjevaca u BiH, postane ponovno mjesto susreta, dijaloga i pomirenja. Međunarodna likovna kolonija u Srebrenici drugu godinu zaredom okuplja umjetnike humaniste iz BiH, Hrvatske, Srbije i okruženja.

Prošle godine to su bili Ano Kajinić, Marko Živković, Dejan Duraković, Zvonmir Perak, Boris Pejić, Stijepo Gavrić, Vlatko Blažanović, fra Perica Vidić, Ante Čulo, Slaven Miličević, Anto Jurkić, Josip Mijić, Kristina Ćavar, Ratko Jolić, Marijan Dadić i Mehmed Klepo. – Možemo se u mnogočemu ne slagati, ali svima nam je jasno kako svijet s nama ne počinje, a neće s nama ni završiti. “Nebo visoko, a zemlja tvrda”, kaže stara mudrost. A to znači da moramo, prema svojim mogućnostima i sposobnostima, učiniti ovaj svijet ljepšim i udobnijim za svakoga čovjeka i prevaliti dio puta koji nam je povjeren. Slikari humanisti koji stvaraju umjetnička djela u Srebrenici upravo to čine.

Svojim djelima sudjeluju na izgradnji mira na tim napaćenim prostorima – naglasio je fra Joso Oršolić. Kolonija je održana u organizaciji Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje i župe Srca Isusova Zvornik-Srebrenica te uz pomoć Vlade R. Hrvatske, Franjevačke provincije Bosne Srebrene, Vrhbosanske nadbiskupije, Općine Srebrenica, Kruha sv. Ante i drugih donatora. Djela 2. međunarodne likovne kolonije “Srebrenica, 2017.” moći će vidjeti svi zainteresirani građani Srebrenice, Zvornika, Bratunca, Tuzle, Sarajeva, Mostara, Banje Luke, Orašja, Vinkovaca, Osijeka, Vukovara, Zagreba, Beograda te drugih zemalja u okruženju.

Izvor: vecernji.ba