Nakon što je posjetila gradove u domovini, Sarajevo, Tuzlu, Odžak, Srebrenicu, te gradove u Hrvatskoj, Vinkovce, Zagreb i Vukovar, te u Italiji župu sv. Petra I Pavla Castellamonte, Izložba slika Srebrenice prve u druge međunarodne likovne kolonije našla je svoje mjesto i predstavljena u Aachenu, Bischöflische Akademie.

Dr. Karl Allgaier i Petra Han sa svojim suradnicima su postavili Izložbu i na svečanom otvaranju su jasno rekli, da su počašćeni sto mogu i na ovaj način pomoći narodima Bosne i Hercegovine, a posebno Srebrenici i Srednjem Podrinju, gdje su se dogodila tako velika i strašna razaranja, progoni i nemilosrdna strijeljanja, genocid!

Nažalost, ovo su događaji koji se ponavljaju kroz povijest, a sada se na inicijativu fra Jose Orsolića koji je uz pomoć fra Nikole Bošnjaka i svoje Franjevačke provincije, začetnika ideje Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje; organiziraju Likovne kolonije i Izložbe.

Izložba je svojevrsni govor umjetnika o stradanju, ali i nadi koja postoji za sve nas. Nije sve crno kako izgleda i uvijek se može i treba izgraditi bolje i ljepša budućnost!

A da Izložba nije samo obično predstavljanje pokazala je i gradska vlast. Zamjenik gradonačelnika gospodin Aleksandar Lohe je primio goste iz Bosne i Hercegovine te u višesatnom izlaganju o povijesti grada jasno istaknuo kako je dobro upoznat sa stanjem u BiH, posebno o stradanju Srebrenice. Kao pravi prijatelj, obećao je i posjetiti i pomoći građanima Srebrenice. Također je i osobno došao na otvaranje izložbe te pozdravio prisutne goste, posjetitelje i prijatelje Srebrenice.

Izložba je svojevrsni govor umjetnika i njihov doprinos dijalogu, miru i pomirenju te jedan od projekata Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog, mir i pomirenje.

U svakom predstavljanju na poseban način se govori o dolasku i životu franjevačke zajednice u Srebrenici, kao i njihovom progonu i protjerivanju skoro svih katolika krajem 17. stoljeća kada su samostan i crkva svete Marije zapaljeni i uništeni. Danas se tamo okuplja mala zajednica vjernika, s oko 200 katolika na cijelome području. Pored misnih slavlja, krunice, puta križa i drugih liturgijskih slavlja iskreno se moli za mir i pomirenje, duhovnu i materijalnu obnovu ruševina. Uz likovnu koloniju tu je i projekt Franjevačke ljetne škole duhovnosti, priprema simpozija o životu i djelu fra Juraja Dragišića, jednog od najpoznatijih franjevaca s naših prostora, te u daljnjoj budućnosti ili sadašnjosti i rekonstrukcija Franjevačkog samostana i crkve svete Marije. U Srebrenici Franjevci Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije kao i drugih zemalja u okruženje, jer je bosanska provincija prije bila do Budina i Pešte imaju svoje korijene.

Vjerujemo kako će Srebrenica ponovno doživjeti svoje zlatno doba kao u vrijeme kada je tu živjela velika franjevačka zajednica i veliki broj vjernika katolika!

U posjetu Aachenu i na otvaranju izložbe sudjelovali su:

Umjetnici, Mehmed Klepo iz Visokog, Kristina Ćavar i Josip Mijić iz Širokog Brijega, te Senad Subašić iz općine Srebrenica i Vladimir Žiža predsjednik Udruge građana “Klisa”.

Kao što je Aachen velika i važna točka u povijesti Europe, sa svojim vladarom Karlom Velikim koji je živio u 8. Stoljeću, a i danas tamo prisutan, tako bi i srebrenička izložba mogla biti velika svijetla točka i novi početak mira i pomirenja, suživota naroda Srednjeg Podrinja!

 

To je naša ideja i naša želja, naglasio je fra Joso Oršolić, organizator kolonije, utemeljitelj Franjevačkog centra i župnik Zvornika i Srebrenice!

 

Fra Joso Oršolić