Očekivao sam da će doći puno ranije, a one su ipak došle upravo sest mjeseci nakon Zamolbe da svojom misijom i misionarskim žarom pomognu liječiti rane ovih, na poseban način, stradalih krajeva u zadnjem ratu, područje Srednjeg Podrinja, župe Zvornik – Srebrenica!

Naime, nakon “Prvog susreta kršćana-katolika Srednjeg Podrinja”, župe Zvornik-Srebrenica, bez okolišanja sam zamolio uzoritog Vinka kardinala Puljića, da uputim Zamolbu sestrama Sv. Majke Terezije. Uzoriti Vinko je samo konstatirao kako ih je on prije 15-ak godina zvao u Sarajevo. Odgovor je bio negativan s obrazloženjem da nemaju dovoljno sestara , te da u Sarajevu postoje mnoge druge zajednice sestara kao i Franjevci koji su tu stoljećima!

Napisao sam dopis, te potpisan i preporučen od kardinala, već početkom siječnja sam poslao u Essen, poglavarici sestara za područje naših zemalja. Nije prošlo ni mjesec dana i odgovor je već stigao. Sestra Fabijana je nazvala i u dužem razgovoru obrazložila stanje s otvaranjem novih kuća-samostana. Budući da je konačni odgovor u generalnoj kući u Kalkuti, jasno je kazala kako će što prije nastojati da i sama dođe i snimi stanje na terenu, potrebe, mogućnosti. Jedno vrijeme, sestre bi preko vikenda dolazile iz Banja Luke, a onda bi se tražilo dopuštenje iz Kalkute, ukoliko se pokaže da su potrebe stvarno velike, ukoliko to bude volja Božja!

Bez oklijevanja sam poslao na dvadesetak ili vise adresa Molitvu suradnika majke Terezije koju imam od 1977., godine. Poziv je bio da se osniva “Molitvena zajednica Sv. Majka Terezija”, koja će moliti za sestre i koji će biti prvi suradnici sestara Sv. Majke Terezije!

Većina osoba koje sam zamolio, rado su se uključile u molitvenu zajednicu.

Već u veljači 2018. sestre su najavile svoj dolazak i to upravo sestra Fabijana s još jednom sestrom iz Banja Luke. Sestra je iz Essena došla u Banja luku, ali je toliko bilo hladno(-20 C), da su ipak odgodile putovanje za neko ljepše vrijeme!

Nakon toga radilo se na pronalaženju lokacije za crkvu, redovito se slave nedjeljom i blagdanima svete mise u Zvorniku, te smo radosno proslavili i sveto Trodnevlje, najveću svetkovinu USKRS, Uzašašće, Duhove, Presveto Trojstvo!

A onda, bez najave, k’o iz vedra neba, saznao sam od Rajka Avramović broj vlasnika zemlje na Fetiji, te sam se i osobno uvjerio da je spreman prodati parcelu!

Istina, već smo s građevinskim odborom župe odabrali 6 lokacija za moguće mjesto nove crkve i pastoralnog centra! Dopis općini, gdje je štampanim-velikim slovima označena parcela na Fetiii, potpisao je i preporučio i kardinal Vinko.

Moje prvo pitanje vlasniku zemlje, nakon upoznavanja (21.04.) ,bilo je: “Možemo li mi katolici, ove godine u petak, 8. lipnja 2018., proslaviti svoj patron Presveto Srce Isusovo? ” Muhamed Numanagić i njegova supruga Amira su jednodušno rekli ‘možete’, slobodno slavite. Imate moju dozvolu i struju imate, a dat ću Vam i ključ od garaže!

Potom je slijedio razgovor o drugim raznim temama, te ručak u Laguni! Muhamed je rekao i svoju cijenu, sto je za mene prvi korak u daljnjim pregovorima!

Svetu misu patrona je predvodio uzoriti Vinko kardinal Puljić. Sudjelovali je 10-ak svećenika, časnih sestara, te oko 200 vjernika!

Pjevao je zbir župe Domaljevac i “mirjam” iz Tolise pod ravnanjem s. Ane Oršolić! Mato Oršolić – Macun, je doveo KUD “Kralj Tomislav” iz Tolise. Oni su svojim nošnjama uljepšali oltar, prinijeli darove, a poslije mise su radosno poveli i zaigrali kolo!

Nakon sto smo svečano i nakon vise od 70 godina po prvi puta proslavili Patron župe, Presveto Srce Isusovo, sutradan u subotu u Srebrenici smo proslavili Bezgrešno srce Marijino!

Ujedno su zazvonila i zvona na našoj kapeli Sv. Marije, tri elektronska i jedno mehaničko !

Elektronska zvona je poklonio gospodin Martin Rasic iz Sl. Broda, a mehaničko od 30 kg dar je Borisa Petrovića i firme Zvon iz Zagreba! Hvala im i neka ova zvona budi na radost svima!

I još se nije sve ni primirilo kako treba, sestre Sv. Majke Terezije su već za utorak najavile svoj dolazak. Oko 12 sati, 12.lipnja susreli smo se pred općinom u Zvorniku, sestra Tomislava i sestra Alodina! Došle su iz Banja Luke gdje imaju svoju kuću i samostan. Međutim, prva njihova posjeta je službeno-radnog karaktera, pa smo je tako i organizirali!

Nakon sto smo proslavili svetu misu u Zvorniku, izmolili krunicu, sestre su se predstavile, a onda smo otišli na Fetiju pa na ručak u Lagunu. Zanimljiva je bila njihova reakcija na franjevačke korijene i pouzdanje po uzoru na Majku Terezu!

Kada smo došli u hotel lagunu na ručak, stigla je poruka o smrti Kate Takac u Han pijesku. Odlučili smo posjetiti ih uvečer, kada budemo išli u Sarajevo!

Oko 18 sati ili nešto poslije, došli smo u Srebrenicu. Proslavili smo Sv. Misu i popričali s vjernicima Srebrenice i Bratunca! Bili su oduševljeni. Uvečer smo oko 9 stigli u Han Pijesak!

Primila nas je obitelj Lidija i Nebojša Mitrović. Oni su dograbilo pok. Katu! Navečer smo, moleći krunicu stigli u Sarajevo! Sutradan sam ispovijedao i slavio misu u 9 sati. U međuvremenu su javili da žele sahranu u 13 sati pa smo već iza 11 krenuli!

Stigli smo nešto iz 12, malo odmorili u kući, a onda smo krenuli u kapelu kod prav. crkve. Čim smo ušli unutra složila je kiša!

Bilo nas je 20-ak.

Otišli smo autima na gradsko groblje i pokopali Katu. Malo smo se još pomolili za sve i krenuli u Srebrenicu, a Lidija i Nebojša su rekli doći na zadušnicu u 18 sati!

Prije mise sa sestrama sam nakratko naišao kod tete Ljubice i dogovorio da sestre mogu kod nje i noćiti!

Misa je bila u 18 sati, zadušnica za pok. Katu!

Došli su Lidija, Nebojša i njihova susjeda Gordana!

Poslije mise, sestre sam odvezao kod tete Ljubice? A mi smo drugi otišli u Robot i tamo smo malo i večerali!

Ja sam noćio u Srebrenici na temeljima Franjevačke provincije Bosne Srebrenice!

Ujutro smo se ponovno okupili u Srebrenici kako bismo izanalizirati posjetu sestara i sto se sve može uraditi!

Potom smo krenuli u Zvornik! Stigli smo oko pola 12. Nakon svete mise smo izmolili krunicu za obraćenje, mir i obnovu, te uspješnu misiju naših sestara. Ručkom su nas počastili Željko i Mirjana Likar. Sami su pripremili i svi smo lijepo blagovali u kancelariji! Vladalo he prekrasno ozračje i zahvalnost sestrama za dolazak, te kratki dogovor o planovima i narednim posjetama!

Uslijedio je prilično tužan rastanak za sve nas. Sestre su morale svojoj Banja Luci, ja u Sarajevo a ostali vjernici u svoju svakodnevicu! No, sve nad raduje pomisao na novi dolazak i velika mogućnost da se sestre jednom i trajno nastane u Srednjem podrinju. Najjače u svemu jest njihovo poslanje, misija koja ima četiri zavjeta: siromaštvo, čistoća, poslušnost i briga za najsiromašnije Među siromašnima. Još su naglasile da njih moderna dostignuća previše ne zanimaju kao ni suradnja s vlastima nego čovjek na prvome mjestu jer je slika i dijete Božje. A to je upravo sto treba svima nama i na poseban način Zvorniku – Srebenici i srednjem Podrinju!

Vjerujem, molim i nadam se da će naše drage sestre Sv. Majke Terezije ponovno brzo doći i pomoći svim ljudima naše župe i Srednjeg Podrinja!

Ovaj prvi susret je upravo pokazao da one to mogu i u Božjoj providnosti stvarno i rade i znaju koliko je to važno za Kraljevstvo Božje i svakoga čovjeka! Amen.