Srebrenica, 19.-22.08.2018.
Na korijenima i u kolijevci Franjevačke provincije Bosne Srebrene i ove godine se događa Franjevačka ljetna škola duhovnosti. Kroz predavanja, susrete, razgovore i uz molitvu, misno slavlje i druga sakramente, polaznici će i ove godine još više obnoviti i potvrditi svoje spoznaje o sv. Franji, povijesti Franjevačke provincije Bosne Srebrene, kao i željama i mogućnostima nasljedovanja Krista kako je to činio i sam sv. Franjo.

Predavač ove godine je fra Ivan Šarčević, profesor pastorala s Franjevačke teologije u Sarajevu koja je ujedno i organizator škole od 2012. godine. Koordinator prvih godina je bio fra Pero Vrebac, a već drugu, odnosno treću godinu školom koordinira fra Joso Oršolić, te kao župnik Zvornika i Srebrenice želi polaznike ovog lijepog projekta provesti povijesnim predjelima Bosne Srebrene.

Fra Ivan je na svoja predavanja stavio naslov: Sveti Franjo Asiški – uzor i za naše vrijeme.
U tri, odnosno četiri dana, koliko traje škola, predavanja su sa slijedećim temama:
1. Franjo Asiški u kontekstu svoga vremena – kratki životopis
2. Franjo Asiški i siromaštvo
3. Franjo Asiški i princip bratstva
4. Temeljne oznake bosanskog franjevaštva – kratka povijest Bosne Srebrene kroz glavne povijesne prekretnice i protagoniste
5. Franjini i naši ideali
6. Razgovor – rasprava

Budući da su predavanja u prijepodnevnom vremenu, a misno slavlje u podne i krunica, vrhunac susreta, popodne je određeno za radni dio, tj. posjetu važnijim povijesnim lokalitetima, upoznavanje s bogatom poviješću ovih krajeva, posebno rimskog vremena (Municipij u Skelanima), franjevačkim korijenima: samostan i crkva sv. Marije u Srebrenici, Bratuncu i Zvorniku. Također su u programu posjeta pravoslavnom manastiru iz 13. stoljeća u Sasama, zadužbini Soko grad u Srbiji, te drugim pravoslavnim i islamskim bogomoljama. Memorijalni centar u Potočarima i molitva za žrtve rata su neizostvna zadaća Franjevačke ljetne škole.
Sudionici u svim svojim molitvama poput sv. Franje mole za dobro i mir, duhovnu i materijalnu obnovu ruševina, kao i za mir među svim narodima Bosne i Hercegovine, Srednjeg Podrinja.

Mir i dobro!

 

GALERIJA