Ako se pitamo, što se to lijepo događa u našoj domovini onda je to svakako prisutnost sestara sv. Majke Terezije. One su već desetak godina u Banja Luci, i tome dijelu Bosne i Hercegovine žele udahnuti dušu. Naime, svima nam je poznato kako je ostao samo mali dio onih koji su stoljećima živjeli i preživjeli, a sada je upitno kako će biti dalje. Međutim, sestre sv. Majke Terezije ne uzmiču pred zlom i progonima kao što ni njihova utemeljiteljica Majka Tereza, nije ustuknula pred gubom grada Kalkute. Sama je ušla u jednu Kalkutu s 12 milijuna stanovnika da pomogne onima koji su bili odbačeni od svih, najsiromašnijima među siromasima i uspjela je. Kako je to moguće i što se sve može, pokazuje neumorna žrtva i molitva njezinih sestara koje su ovih dana posjetile, po drugi puta, Zvornik i Srebrenicu, gradove Srednjeg Podrinja!

Ovo je njihov odgovor na zamolbu župnika fra Jose Oršolića koju je preporučio uzoriti kardinal Vinko Puljić. Koliko su velike i bolne rane ovih prostora najbolje pokazuje činjenica da jedan grad Zvornik od dvije srušene crkve nema ni na vidiku mogućnost obnove i rekonstrukcije svojih svetinja. Katolička župna crkva u Zvorniku je srušena 1947., a samostani i crkve sv. Marije u Srebrenici krajem 17. stoljeća i u Zvorniku krajem 19. stoljeća. Komunističke vlasti su sve još do porušili gradnjom obiteljskih kuća na temeljima crkava i samostana. Na lokaciji samostana i crkve u Srebrenici izgrađene su četiri obiteljske kuće, a u Zvorniku dvije ili tri!

Nažalost ni današnja moderna demokracija nema osjećaja za ravnopravnost nego je pred sebe stavila samo pravo jačega. Mali čovjek današnje vlasti, uopće ne zanima.
Živa zajednica Crkva, u Srednjem Podrinju je preživjela sve progone i stradanja i bez crkve i bez župnika i bez svećenika. Kako pokazuje popis iz 2013., na ovom području je oko 210 katolika. Osim obećanja, prazne priče i ucjenjivanja, vjernici Srebrenice i Zvornika nemaju ništa drugo.
Ali, ničija nije do zore! U zadnje dvije godine, a u Zvorniku od početka ove godine, redovito se svake nedjelje održavaju svete mise i druge pobožnosti, moli se krunica za obraćenje i mir, obnovu duhovnih i materijalnih ruševina! Sestre svete Majke Terezije, molitvena zajednica „Sv. Majka Terezija“ kao i mnogi vjernici iz drugih župa sa svojim svećenicima, sestre drugih redovničkih zajednica i na poseban način sama župa Zvornik-Srebrenica, odlučno su započeli moliti za dijalog, mir, pomirenje i obnovu ovih prostora.

Rezultati su već vidljivi. Svakim danom je sve više onih koji se uključuju u živu Crkvu i primanje sakramenata. Nedavno je bilo i prvo krštenje u Srebrenici nakon mnogo godina, a možda i stoljeća.
Uvjereni smo da ćemo imati snage i razumijevanja kako bi se obnovila naša živa Crkva, ali i popravila ova nepravda te izgradila i obnovila župna crkva Presvetog Srca Isusova i svaka bogomolja koja je našoj domovini srušena! Mir i dobro!

Zvornik-Srebrenica, 26.08.2018.
Fra Joso Oršolić, župnik