SREBRENICA 25. – 28. listopada 2018.

Cijenjeni umjetnici i dragi prijatelji Srebrenice!
Uvijek se iznenadim kako brzo prođe godina i ponovno dođe vrijeme našega susreta, likovnog okupljanja ali i ovaj doživljaj lijepoga u ružnim sjećanjima na Srebrenicu i ovaj dio Bosne i Hercegovine. U Pozivu sam Vam lijepo napisao koji su moji motivi za pokretanje Kolonije, a također sam slučajnom pogreškom napisao da je okupljanje već u „nedjelju“, a kolonija da završava također u nedjelju. Tako bi i bilo najbolje. Međutim, viša sila ili ovo naše sivilo nas je primoralo da sve bude u malo kraćem izdanju, sa potrebnim i nepotrebnim uštedama. Čak je bilo prijedloga da se ovogodišnja Kolonija i ne održi. Ja sam ipak zagovornik, a također i puno više za to da se treba održati po svaku cijenu, jer kada se nešto jednom prekine, onda se više vjerojatno neće ni pokrenuti.

Zato sam Vam iskreno zahvalan što ste me poslušali i došli barem na ovu „vikend koloniju“, koja će dati svoje plodove i također biti prepoznata kako u Srebrenici, a tako isto i diljem svijeta, posebno u zemljama našeg okruženja.
Prethodne dvije Međunarodne likovne kolonije, 2016. i 2017., sa svojih 77 djela, su posjetile Bosnu i Hercegovinu, R Hrvatsku, Italiju, Njemačku i Austriju. Slike je izravno posjetilo i vidjelo na tisuće ljudi i mislim da to nije nikakva naša skromnost, pogotovo što je ovo još uvijek početak priče o „Franjevačkom međunarodnom centru za dijalog, mir i pomirenje.

Jedan od najvažnijih projekata ovoga Centra u nastanku jest i Međunarodna likovna kolonija u kojoj i sami sudjelujete. Zato sam Vam neizmjerno zahvalan; najprije na Vašem dolasku, a onda na svemu što ćete ovdje reći, doživjeti i na poseban način uraditi kao umjetnici, te nadam se i darovati za našu i od danas i Vašu Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu.

I danas nas okuplja Ljubav Božja po zagovoru sv. Franje, pa Vas molim da i sami postanemo i budemo graditelji mira i dobra kako je to činio i sam sv. Franjo i sva njegova subraća na poseban način ovdje na izvorima Bosne Sreebrene u Srebrenici.

Dobro došli i osjećajte se ugodno u radu Treće Međunarodne likovne kolonije, Srebrenica 2018.
Mir i dobro!

Fra Joso Oršolić, župnik
utemeljitelj KOLONIJE

PREUZMITE POZIVNICU