Srebrenica, 03. 12.-10.12. 2018.

Kulturni centar u Srebrenici sa svojim voditeljima, direktorica Mediha Smajić i ravnatelj Turističke zajednice, Bojan Pejić; nakon što su dali prostorije za održavanje Treće međunarodne likovne kolonije od 25. do 28. listopada ove godine, danas 03.prosinca su upriličili Izložbu slika s Treće međunarodne likovne kolonije-Srebrenica 2018.

Koloniju je organizirala Župa Zvornik-Srebrenica koja je pod zaštitom i posvećena je Presvetom Srcu Isusovu. Na prve dvije kolonije (2016. i 2017.) nastalo je 77 djela, a Treća Izložba ima 52 djela. To na poseban način govori o povećanju broja umjetnika i njihovoj želji da njihova umjetnička djela kao ‘cvjetovi što prije postanu jedan prekrasni buket’ koji će govoriti o dijalogu, miru i pomirenju što je i projekt Franjevačkog međunarodnog centra za dijalog mir i pomirenje, a kojeg već razvijamo u drugim živim projektima kao što su: Franjevačka ljetna škola duhovnosti, misna slavlja, molitva ta obraćenje, mir, duhovnu i materijalnu obnovu Zvornika, Bratunca i Srebrenice, Srednjeg Podrinja.

Pored navedenih projekata danas se na Izložbi, predstavio i Zbor KLISA, iz naše župe koji je otpjevao pjesme pod naslovom: „Cesta“ i „Moja majka“, a koja je ujedno i autorska pjesma fra Jose Oršolića. Pjesma „Moja majka“ je posvećena svim majkama koje tuguju za svojom djecom, posebno onima koji su stradali u ratu. Pored zbora Klisa nastupio je i dječji zbor iz Srebrenice „Kuća dobrih tonova“.

„Danas je u Srebrenici bilo lijepo, radišno i živo, iako nas sve pritišće sivilo ovoga vremena“, naglasili su voditelji programa.

Izložbu je u ime općine i načelnika Mladena Grujičića otvorio Senad Subašić, koji je posebno naglasio da je ova Kolonija već postala pravi ambasador dobra i mira, jer su i prethodne dvije izložbe vidjeli mnogi gradovi Europe, a nadati se da će i ova posjetiti sve važnije centra kao i samu državu Vatikan! Mir i dobro!

 

Fra Joso Oršolić, utemeljitelj kolonije

župnik Zvornika i Srebrenice