Fondacija “Bauern helfen Bauern” – Salzburg /Bratunac posjetila Srebrenicu i Kruh Sv. Ante

Advent je vrijeme bliže pripreme za Bozic kada se dijele darovi i kada i sami nastojimo učiniti nešto lijepo i dobro kako za drugoga tako i za vlastitu dušu!

Tako su nam, ovih dana iznenada, u posjetu došla dva vrlo važna gospodina  Fondacija “Bauern helfen Bauern” – Salzburg/Bratunac, prijatelji Srebrenice – Bratunca i cijele Bosne: Graf Labdolf Revertera i  Johnannes Fürst von Orsini Rosenberg. Njihov suradnik, prevodilac i savjetnik u BiH je Namir Poric!

Naime, razgovor o vjernicima župe Zvornik-Srebrenica, Franjevačkoj ljetnoj školi, Medjunarodnoj likovnoj koloniji i drugim projektima u okviru ideje o Franjevačkom medjunarodnom centru za dijalog, mir i pomirenje i jeste glavni povod ovoga susreta!

Članovi Fondacije s velikom pažnjom i odesevljenjem su saslušali povijest franjevačke prisutnosti u Srebrenici kao i na cijelom području Bosne i Hercegovine, te jedan novi pogled na ovo vrijeme, naše sivilo i sto bi za žitelje Srenjeg Podrinja znacio njihovo ponovno vraćanje i rekonstrukcija crkava i samostana!

Sama srebrenica bi ponovno postala uzor suživota i mira, mjesto dijaloga i pomirenja, a ne kamen spoticanja i mjesto zločina, kakva je uloga prati već nekoliko desetljeća pa možda i vise!

Drugi dan svoje posjete naši prijatelji i veliki dobročinitelji su posjetili HKO “Kruh Sv. Ante” u Sarajevu! Najprije smo im prezentirali svoje projekte i prisutnost Kruha Sv. Ante od 92., pa na ovamo kao i ulogu Kruha Sv. Ante u povijesti franjevačke provincije Bosne Srebrene! Gosti su se vrlo živo zanimali za suradnju Kruha i Caritasa, te o načinu rada ove naše institucije! Ugodno su bili iznenađeni kada smo im kazali da egzistiramo samo uz Božju providnost i zahvaljujući dobrim ljudima te da svakodnevno u svojim projektima imamo na brizi i do 2.000 ljudi, a samo na pučkim kuhinjama preko tisuću. To znaci da na godišnjoj razini mi brinemo za jedno “Sarajevo”. ‘Ovo je stvarno vrijedno pažnje i poštovanja, kao i stoljetna prisutnost franjevaca na ovim prostorima, koji su preživjeli i nadživjeli sve mijene i promjene’, zaključili su naši prijatelji!

Nakon susreta s djelatnicima i posjeta nekim projektima, napose franjevačkom studentskom domu i pučkoj kuhinji na Kovacicima, naši gosti su nam zaželjeli sretan Bozic i blagoslovljenu Novu godinu s nadom i vjerom u ljepšu budućnost za sve ljude naše domovine Bosne i Hercegovine!

Dragi naši prijatelji i dobročinitelji neka Vam je sretan i blagoslovljen svaki novi dan, a Bozic-Rodjendan našega Spasitelja, da nam svima pomogne u spašavanju od tuge, gladi i progona! Sretna i blagoslovljena Nova 2019.

Fra Joso Orsolic