Kufstein, 13.01.2019.

Budući da je na mjesto fra Kristijana Montine u HKZ Kufstein, Franziskanerplatz 2., došao fra Marko Stjepanović zvani Mida, kao novi župnik i viditelj podružnice, pozvao je ravnatelja Kruha Sv. Ante fra Josu Oršolića, da se odmah na početku Nove 2019., sa svojim vjernicima uključi u pomaganje onima koji su u većoj potrebi, svima za koje skrbi Kruh Sv. Ante, Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Odmah na početku misnog slavlja fra Joso je istaknuo kako Franjevačka zajednicu u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, preko 700 godina, u svim mijenama i promjenama, skrbi za svoj narod, pomaže najprije svojim vjernicima i živi s njima i za njih, a također ne zaboravlja ni ljude drugih naroda, konfesija i vjeroispovijesti.

Propovijed je bila na temu Krštenja Gospodinova gdje je naglašeno kako je to sakrament kršćanske odgovornosti iz kojeg izrasta čovjek vjernik sa svim svojim ljudskim i kršćanskim nastojanjima i kroz život se jača primajući druge sakramente, te poput Krista živo sudjeluje u širenju Kraljevstva Božjega i Ljubavi Božje u ovome svijetu. „Ovaj svijet ima svoju sadašnjost i budućnost jer je utjelovljena i cijelim svijetu predstavljena, Ljubav Božja uvijek jača od zla“, naglasio je fra Joso.

Na kraju svečanog misnog slavlja u kojem je sudjelovalo pet svećenika, mnoštvo vjernika Hrvata katolika iz Bosni Hercegovine i Hrvatske, fra Joso je još jednom, kao i prije pola godine za vrijeme fra Kristijana Montine, predstavio pojedine projekte Kruha Sv. Ante.

Svaki dan Kruh sv. Ante brine za 1.500 do dvije 2.000 ljudi, a to znači da bi minimalna dnevna donacija ili prilozi, za normalno funkcioniranje ove institucije Franjevačke provincije Bosne Srebrene trebalo biti oko 1000 €. U pučkim kuhinjama se na godišnjoj razini podijeli broj obroka kao što je jedno Sarajevo. Bosna i Hercegovina, pa i Hrvatska, svakim danom imaju sve više penzionera, ljudi u potrebi, a nažalost i broj ovisnika od interneta do svih drugih ovisnosti, sve se više povećava.

Slobodno Vam mogu reći, da uz Božju pomoć i dobre ljude, kao što ste i Vi sami, uspijevamo, kako kroz stoljetnu našu prisutnost, tako i u ovo vrijeme poraća, da s naših vrata nitko ne ode, a da mu nismo pomogli!

Krunice koje sam Vam podijelio, a koje su svojim rukama napravili vjernici Srebrenice i Zvornika, kao i djelatnici Terapijske zajednice “Izvor”, neka Vas ohrabre u ovim teškim vremenima. Molite za svoje obitelji, za hrvatski narod, živu Crkvu i mir u svijetu.

Najljepša hvala na svakom daru i molitvi i neka Vam nikada ne bude teško činiti dobro!

Neka Vam je sretna i blagoslovljena Nova 2019. godina. Mir i dobro!

 

fra Joso Oršolić, ravnatelj

HKO Kruh Sv. Ante i

župnik Zvornika i Srebrenice