Galerija na Širokom Brijegu otvorila je vrata umjetničkim djelima koja su nastala na Prvoj i Drugoj međunarodnoj likovnoj koloniji u Srebrenici 2016. i 2017.

Više od 70 djela umjetnici su darovali Franjevačkom međunarodnom centru za dijalog, mir i pomirenje, a likovna ostvarenja izložena su u Širokom Brijegu od 14. do 31. ožujka. Izložbu je otvorio gvardijan širokobriješkog franjevačkog samostana fra Tomislav Puljić, a ovom postavu govorili su umjetnica Kristina Lončar i dr. Josip Mijić. Događaju su bili nazočni vjernici iz Srednjeg Podrinja i njihov župnik Zvonika i Srebrenice fra Joso Oršolić.

U sklopu ovog programa goste je o stradalim širokobriješkom fratrima upoznao fra Miljenko Stojić, postulator kauze fra Leo Petrović i 65 subraće. Na otvorenju je nastupio i zbor Klisa s pjesmom Ima jedna duga cesta uz pratnju gitare i Ljubice Lončarević na usnoj harmonici.

Zbor je također, po prvi puta izvan svoje župe, nastupio na večernjoj svetoj misi na Širokom Brijegu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Pozdravljajući domaćina i vjernike na kraju tom misnog slavlja fra Joso Oršolić je poručio nazočnima: „Molite za svoje obitelji, obnovu župe i hrvatskog naroda, mir i pomirenje, oproštenje grijeha, a lijepo Vas molim da molite i za našu župu!“

Spomenimo i da su gosti su svima u crkvi podijelili krunice iz Srebrenice, koje su svojim rukama napravili vjernici iz Bratunca, Srebrenice i Zvornika. Hodočasnici su nakon Širokog Brijega otputovali u Međugorje gdje su se predstavili na radio postaji MirMeđugorje, a potom su posjetili Majčino selo, gdje su slavili misu. Susreli su se nakon toga i s ovisnicima, poslušali njihova svjedočanstva i poželjeli im što brži oporavak, izlječenje i povratak obitelji.

Potom je uz molitvu i pjesmu slijedio put povratka, koji traje sedam sati u Srednje Podrinje. „Široki Brijeg, stradanje fratara i hodočašće u Međugorje, još će nas vise ojačati u našim nadanjima i molitvi za obnovu naše župe i porušenih crkava. Nadamo se i vjerujemo kako će jednoga dana konačno i naša župa Zvornik-Srebrenica dobiti svoju ‘malu katedralu’“, rekli su vjernici župe Zvornik-Srebrenica.

Fra Joso Oršolić / KT