Galerija Strossmayer Đakovo, 11.05.2019.

„Doći u Đakovo i nije baš jednostavno i lako. Iz Bosne se lako izađe, ali se u Hrvatsku teško uđe“, rekao je fra Joso pozdravljajući okupljene ljubitelje umjetnosti. Govoreći o Koloniji na poseban način je naglasio kako se ovom izložbom želi govoriti o Srebrenici, Srednjem Podrinju i stanju vjernika na ovome području. Hrvati katolici u Srednjem Podrinju imaju srušenu župnu crkvu koju su srušile komunističke vlasti 1947.godine. Crkva ni do dana današnjega nije obnovljena, a nitko ne za ni kada će biti.

Naime, vlasti Zvornika imaju samo prazna obećanja, jer do sada nisu odgovorili niti na jedan dopis Župnog ureda i Vrhbosanskog nadbiskupa, koje uredno potpisuje uzoriti Vinko kardinal Puljić.

No, to nas ne smeta da smo već organizirali tri Likovne kolonije u Srebrenici, a u pripravi je i četvrta. U ime sudionika i kao poznavatelj umjetnosti govorio je Mirko Curić, ravnatelj obrtničke srednje škole i prof. hrvatskog jezika i književnosti. Na svoj način, prema sadržajima Kataloga je rekao koliko su slike vrijedne, koliko je Izložba značajna i kako su djela svojom različitošću autora u stvari jedna velika želja i obećanje da i župa Srebrenica-Zvornik konačno postanu centar mira i pomirenja u kojem se na poseban način trude franjevci, vjernici i umjetnici ovih prostora.

Izložbu je otvorio dogradonačelnik Đakova, Robert Francem. Zahvaljujući umjetnicima i čestitajući organizatoru na Koloniji i Izložbi, ujedno je obećao podršku novoj Koloniji i župi Zvornik-Srebrenica.

Župni zbor „Klisa“ Zvornika -Srebrenice, je otpjevao nekoliko pjesama u pratnji Ljubice Lončarević na usnoj harmonici koju je naučila svirat još kao dijete u Drugom svjetskom ratu.

Izložbu su postavile vrijedne djelatnice Galerije : Irena Mihjaljević, Jasna Kalman, i Anica Marelja.

A sve je bilo pod budnim okom i stručno vođeno od strane rektora galerije mr. Tadije Crnjak, župnika i profesora povijesti. Nakon izložbe i zakuske Tadija je svojim gostima i hodočasnicima iz Zvornika, Bratunca i Srebrenice pojasnio život i djelo Josipa J. Strossmayera, vrijedne umjetničke i duhovne sadržaje katedrale i Nadbiskupije, te bogoslovno sjemenište gdje su nekada studirali i franjevci Bosne Srebrene.

I za divno čudo, a na veliku radost župljana iz Zvornika i Srebrenice, na ulazu u zgradu teologije dogodio se nenajavljeni i neočekivani susret s nadbiskupom Đurom Hranićem.

„Svi smo se iskreno obradovali i iznenadili, a posebna radost i čast bilo nam je otpjevati pjesmu ‘Moja majka, najljepši cvijet’. Ujedno smo zahvalili nadbiskupu jer je on prvi od biskupa koji je odgovorio na našu Zamolbu i obećao pomoći obnovu naše župne crkve u Zvorniku. Možda se povijest i ponovi, jer je u izgradnji crkve 1903.-1907. sudjelovao biskup Strosmayer, koja je nažalost srušenu“, rekao je fra Joso pozdravljajući nadbiskupa Đuru.

Puni dojmova i radosti hodočasnici srednjeg Podrinja, opet preko nekoliko granica i Orašja vratili su se svojim kućama i svojim porušenim crkvama u nadi da će Zvornik opet, uz Božju pomoć i dobročinitelje, uskoro slušati stara zvona svoje crkve i zvonika u centru Zvornika!