Okupiti vjernike i svećenike, zbor i pjevača u bilo kojem dijelu BiH, sasvim je obična i jednostavna stvar. Al’ tamo gdje ne postojimo  kao Župa, osim na papiru, ni župna crkva, to je pravi podvig-ludorija!

Međutim, već drugu godinu vjernici Zvornika, Bratunca i Srebrenice okupljaju se u Zvorniku na Fetiji kako bi proslavili svoga zaštitnika Presveto Srce Isusovo.

I to nije sve. Ova godina je donijela i nova iskušenja. Mnogi su odustali zbog kiše i nevremena, ali se dogodila prava čudesna preobrazba!

Misno slavlje je predvodio don Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH. Došao je u pratnji svog vozača Maria Rukčića. Na sv. misi su sudjelovali: fra Perica Martinović i fra Mija Oršolić, župni vikari u Tolisi, o. Andrej Prihoda, grkokatolički svećenik iz Devetina kod Prnjavora, vlč. Davor Klečina župnik iz Drvara, i ja. Također su došle i dvije sestre sv. Majke Terezije: s. Francis Mary iz Nigerije i s. Marija-Anđela iz Sarajeva.

Svojim pjevanjem misno slavlje su uljepšala dva zbora: zbor Mirjam iz Tolise i zbor Klisa, naše župe. Sviranje i vođenje zbora je preuzela s. Kata Mlakić. Zanimljivo: fra Joso je utemeljio zbor „Mirjam“ 1998. u Tolisi a zbor „Klisa“ 2018. godine u Srebrenici-Zvorniku.

Biskup Tomo u svojoj propovijedi je posebno naglasio važnost srca iz kojega izlaze sve ljudske slabosti i grijesi, ali i božansko Kristovo srce koje kuca za sve nas, iz kojega izlaze sve milosti i koje nas svojom ljubavlju pere od svih naših grijeha!

„Jasno je da slavimo ono što srce naznačuje-Ljubav. Srce je organ u ljudskome tijelu, a posebice se spominje u simboličkom značenju: dobro srce, veliko srce, hrabro srce, meko srce, nježno srce, bratsko srce… Srce se može i liječiti, pa se ide na servis. A danas smo se okupili na „duhovni servis“ svojih srdaca; u ovaj duhovni sanatorij, kliniku za duhovne probleme srca. Naša je zadaća učiniti da naša srca budu po Isusovu srcu. Isuse blaga i ponizna srca, učini naša srca po srcu svome“, istaknuo je biskup Tomo Vukšić u svojoj propovijedi.

Na kraju svete mise, još smo jednom, smo svi zajedno, izmolili posvetnu molitvu srcu Isusovu, te su blagoslovljene „Krunice iz Srebrenice“ za uspomenu i s nakanom da se moli za obnovu naših obitelji, Hrvatskog naroda i mir u domovini!

A onda je slijedio ručak, u kojem su se najprije predstavile sestre sv. Majke Terezije sa svojim radom i djelovanjem u Banja Luci i BiH, povremenim dolascima u Srebrenicu i Zvornik, te željom da jednoga dana otvore svoju kuću i u samoj Srebrenici. Potom su se predstavili i ostali svećenici i časne sestre, te sam biskup Tomo koji je svesrdno donirao 2.000 KM za pokrivanje troškova ručka. Lijepa hvala biskupu i drugim donatorima, kao što je obitelj Petrić, te Vlada kantona Sarajevo sa svojim premijerom. Za dobro pripremljeno jelo potrudila se firma Božur i vlasnika Dragan Miloševića iz Zvornika, odličnim posluživanjem i ukusno uređenim šatorima, kako za sv. misu tako i za kompletni ručak.

Pred sam kraj ručka uslijedilo je par pjesama zbora Klisa. Na početku zaprepaštenje, pa zar ova mala skoro nepoznata župica ima i zbor od skoro dvadeset članova? A onda su svi zajedno sa zborom zapjevali dobro poznate pjesme i himnu i našega zbora: „Moja je majka, najljepši cvijet!“ Iako nije bilo ni kola ni posebne muzike, jer zbog smrti mlađeg čovjeka iz Tolise nije došao KUD „Kralj Tomislav“, opet skoro ništa nije nedostajalo. Domaćin je zahvalio i gospodinu Muhamedu Numinagiću što je i ove godine dopustio da se na njegovoj parceli i temeljima franjevačke crkve i samostana sv. Marije proslavi zaštitnik Zvornika „Presveto Srce Isusovo!“ neka mu Svemogući udijeli svako dobro i mir i što više razumijevanja za siromahe i beskućnike.

 

Bezgrešno srce Marijino je drugotni patron naše župe i slavi se u Srebrenici! Na prijedlog župnika iz Drvara vlč. Davora Klečine, biskup Tomo Vukšić je rado prihvatio s nama slaviti Bezgrešno Srce Marijino u Srebrenici. Mala spomen kapela sv. Marije, na mjestu gdje su franjevci došli 1291., ovaj puta je bila premalena da primi sve vjernike i hodočasnike. Misno pjevanje je predvodio zbor Klisa, a na misi su sudjelovali i umjetnici koji su se okupili na Četvrtu međunarodnu likovnu koloniju-Srebrenica 2019. Oni u Srebrenici borave o utorka navečer, a svoj rad su zaključili sv. misom zahvalnicom u nedjelju 30. lipnja. Naslikali su preko trideset djela za nove Izložbe i predstavljanje Srebrenice, Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Bosne i Hercegovine, zemljama i gradovima u regionu, cijeloj Europi, gdje god bude mogućnosti da se Izložba Srebrenice organizira i otvori. Hvala Vam dragi umjetnici!

Tako je i ove godine, pored svih poteškoća, nerazumijevanja lokalnih vlasti i teškoga vremena i promjena, po drugi puta nakon drugog svjetskog rata, znači nakon više od 70 godina, proslavljen patron Presvetog Srca Isusova i Bezgrešnog srca Marijina u Zvorniku i Srebrenici, jednoj maloj župi „na kraju svijeta“ koja polagano ali sigurno niče iz pepela. Dao nam dobri Bog snage, više razumijevanja i molitve da se obnove porušene crkve naše župe, kako to ustrajno iz nedjelje u nedjelju ponavlja teta Ljubica Lončarević s vjernicima ove zaboravljene župe.

„Isuse blaga i ponizna srca, učini naša srca po srcu svome!“

 

Mir i opet dobro!

 

Fra Joso Oršolić,

župnik Zvornika i Srebrenice,

semper-forever!

 

Drugi dan patrona, župe Zvornik/Srebrenica
Bezgrešno Srce Marijino


Mir i dobro

Župnik  fra Joso Oršolić