Srebrenica, 25.06.-30.06.2019.

Okupiti umjetnike na jednome mjestu, u ova teška i siva vremena, nije nimalo lako. Međutim, okupiti ih po četvrti puta još je puno teža i zahtjevnija stvar. No, naši umjetnici koji se okupljaju već četiri godine u Srebrenici i ovaj puta su imali i razumijevanja i jaku želju da svojim djelima barem malo ublaže tragediju Srebrenice, Srednjeg Podrinja i naše zemljice Bosne. Istina, došli su samo oni najhrabriji i oni koji su bili spremni odvojiti svoje vrijeme za župu Presvetog Srca Isusova Zvornik-Srebrenicu i malobrojne, ali neizmjerno vrijedne kršćane-katolike ovih prostora.

Ove godine, ne u rujnu ili listopadu kao prethodnih, nego u lipnju u Srebrenicu su došli: Zvonimir Perak, Marko Babić, Mirela Blažević, Ivan Bogović, Ratko Jolić, Željko Koren, Mehmed Klepo i Mladen Ivešić.

Radeći od utorka do nedjelje naslikali su tridesetak djela i ostavili gradu, građanima i Bosni i Hercegovini, prekrasni buket sačinjen od raznovrsnih djela, umjetničkog doživljaja i pogleda na sadašnjost, prošlost i budućnost. Jedni su slikali sakralne motive, drugi pejsaže, a najhrabriji simbole mira, poruke susreta i što je čovjek u očima ovog ‘divljeg vremena i politike’.

Ovogodišnja kolonija ima svoj pozivni moto, jer se digađa u godišnjicu velikog susreta: “800 godina susreta Sv. Franje i sultana!”

Na Izložbama koje slijede bit će govora o važnosti i ljepoti susreta, bez kojega se ne rađa čovjek ‘osim u tvornicama za reprodukciju ljudskih organa’, bez susreta nema ni budućnosti ni života? Bez susreta ne bi bilo ni likovne kolonije, a vjerojatno kada se prestane dogadjati susret, prestat će i život na ovome svijetu. Pa i sam Bog u osobi Isusa Krista je došao da susretne čovjeka.

O svojim djelima svaki umjetnik ima posebnu priču, koju će vjerojatno reci na nekoj od Izložbi ili kao odgovor na novinarska pitanja i za medije.

Ovogodišnja kolonija se dogodila zahvaljujući potpori grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića, te uz pomoć još nekih manjih donatora. Djela drugih autora, koji su na ovaj ili onaj način bili spriječeni doći, bit će pridružena slikama nastalim na Četvrtoj međunarodnoj likovnoj koloniji u Srebrenici od 25. do 30. lipnja 2019. Likovna kolonija je ujedno bila i obogaćenje, uveličavanje proslave patrona župe Zvornik-Srebrenica, jer su umjetnici također sudjelovali i na misnom slavlju, vlastitoj duhovnoj obnovi i ohrabrenju u svjetlu Božje Riječi. Naši umjetnici su od vjernika ove male župe na dar primili molitvenike i krunice iz Srebrenice, te kopiju slike Presvetog Srca Isusova iz 1894. Oltarska slika je jedino što vjernici ovih prostora imaju od svojih porušenih crkava. Slika se nalazi u muzeju grada Zvornika, a ispod nje jasno piše: “Isus Krist zaštitnik Zvornika.” Onoga dana kad gradske i državne vlasti shvate vrijednost i važnost Krista Spasitelja i katolici će dobiti ljudska, vjernička i građanska prava, te obnovu svojih bogomolja, svojih crkava, svojih svetišta.

Mir i dobro do novoga susreta!

 

Fra Joso Oršolić

Zvornik-Srebrenica, 30.06.2019.